Maskerader och historia

Maskerad idag är en festlighet där man täcker hela eller delar av ansiktet men en mask samt även klär ut sig. Maskerader var annars något som man gärna under 1700-talet anordnade. Det allra helst mellan början av januari och fastlagstisdagen eftersom att då var det ofta karnevaler. Då var det "helt ok" att bryta mot normer och regler. Nu kunde man klä ut sig till djävlar, djur, munkar, häxor och annat. Det var inte heller ovanligt att klä ut sig till det motsatta könet. Maskerna gjorde att vem som helst, både ärbara och ärelösa kvinnor kunde delta på tillställningar de annars inte fick gå på. Tidvis försökte man reglera och man försökte även förbjuda användningen av mask, till och med i karnevalens egentliga huvudstad Venedig.  

Nöje för överklassen

Redan i forna tider så använde man sig av masker och utklädnader som ett slags skydd mot onda makter. Men senare kom det att spridas som ett överklassnöje och det via Frankrike till Norden. Hovfesterna byggdes ut under drottning Kristinas tid och hennes så kallade kostymbaler var mycket omtalade. Under  Gustav III:s tid infördes dominomaskeraderna på slottet. Herrarna hade svarta masker som dolde deras identitet, den svarta fotsida sidenkappan kunde skapa spännande situationer på dansgolvet och i mer undanskymda skrymslen. Maskerad som tema finns även på slots på casinon. Testa free spins och läs mer om detta nöje genom att klicka här

Mordet på Gustav den III

En omtalad maskeradbal är den som Gustav den III blev mördad på. Det skedde den 16 mars på Operan i Stockholm. Då var det flera män i svarta slängkappor och maskerade med så kallade dominomasker som omringade kungen och plötsligt brann ett skott av. Kungen hade blivit skjuten i ryggen av en lönnmördare. Det sägs att pistolen varit så nära att man efteråt kunnat se krutstänk på kungens jacka. 

Gustav den III var på operan redan tidigt och åt en supé tillsammans med sina vänner. Efter det skulle han gå på maskeradbalen. Under denna måltid fick han ett brev som kom från en av de sammansvurna som efter att ha ångrat sig ville varna kungen för vad som kanske var på gång. Kungen ignorerade dock både brev och budskap då han var van vid den typen av meddelande. Han valde att sätta på sig en liten mask, som inte dolde vem han var och gick sedan till salen där maskeraden var i full gång.

Det sägs att kungen ska ha stannat och kollat ut över de dansande paren där alla såg honom för att stå där i 15 minuter och sedan säga: ”Nu hade det varit tillfälle att skjuta, kom så går vi ned”.

Dock så var det så att balen var den perfekta platsen för ett attentat mot Gustav den III. Bakom stod Jacob Johan Anckarström. Han hade redan innan försökt men misslyckats ett par gånger. Denna kväll var han och en hemlig grupp adelsmän på maskeradbalen iförda masker och svarta slängkappor. De omringade kungen och sköt honom sedan i ryggen.

Kungen dog inte direkt utan låg svårt sjuk i sin säng under en tid. Sedan tillstötte omplikationer så som lunginflammation och blodförgiftning tillstötte och den 29 mars, knappt två veckor efter skottet på maskeradbalen så avled kung Gustav den III.

25 Apr 2020